VAKJURY AMAI 2024
Vanuit de inzendingen zal de vakjury de longlist 2024 selecteren, waaruit zowel door de vakjury zelf als door het publiek de winnaars worden bepaald.
De vakjury Gedichten & Quotes voor de AMAI 2024 bestaat uit: Joost Oomen, Vrouwkje Tuinman, René Oskam, Iris Penning, Erik Jan Harmens, Jasmijn Lobik en Yke Schotanus.
De vakjury Spoken Word voor de AMAI 2024 bestaat uit: Kelly Verdonk, Justin Samgar, Lev Avitan, Yke Schotanus en Gershwin Bonevacia.
Hieronder wordt de vakjury AMAI 2024 nader voorgesteld:
Vakjury AMAI 2024 Gedichten & Quotes
Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, theatermaker en drummer. Hij was zowel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen als stadsdichter van Groningen, won in 2011 het Hendrik de Vriesstipendium voor nieuwe literatuur en deed in 2018 mee aan CELA, een Europees programma waarbinnen zijn werk werd vertaald in het Italiaans, Spaans, Portugees en Roemeens. Zijn romans, reisverslagen en dichtbundels verschijnen bij uitgeverij Querido.
Oomen trad op van Pisa tot Ter Apel, van Viseu tot Vlieland en van de kerk tot het kippenhok. Hij sprak en speelde op festivals als Lowlands, Oerol, Into the Great Wide Open, ILFU, Explore the North, Wintertuin, Crossing Border en De Parade. In het seizoen ’23/’24 gaat hij op theatertournee met zijn eenmansvoorstelling ‘Alle dichters hebben gouden helikopters’, waarin hij poëzie begrijpelijk maakt voor het grote publiek.
De Volkskrant riep hem uit tot het literaire talent van 2021 en in datzelfde jaar werd hij derde bij de kennisquiz De Slimste Mens. Hij droeg voor in de programma’s van Humberto Tan, Eva Jinek, Frits Spits, Wilfried de Jong en Özcan Akyol. Ook schrijft hij columns voor het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.
Naast dichter was Oomen ook actief als organisator van Kantoorpoëzie, Dichters in de Prinsentuin, Explore the North en Het Personage. Werk van Oomen verscheen onder andere in De Revisor, DW B, De Volkskrant, Het Financieel Dagblad en Kluger Hans. Daarnaast is hij één van de drie oprichters van het Instagramkanaal @poezieiseendaad.
Foto Joost: Liz van den Akker
zie: www.joostoomen.nl | @joostoomen
Vrouwkje Tuinman (1974) schrijft romans, dichtbundels, teksten voor muziektheater en andere dingen waarvoor ze even geen hokje kan verzinnen. Ze won er prijzen mee. In juni 2022 verscheen haar novelle ‘Tijdelijk verblijf’.
Ze ontving de Hollands Maandblad Poeziebeurs 2003/2004 en werd genomineerd voor o.a. de Debutantenprijs en de Selexyz Debuutprijs. In 2005 ontving ze het C. C. S. Crone Stipendium van de stad Utrecht. Receptie werd genomineerd voor de Libra Schrijversprijs. Buurvrouw (2008) voor de BNG Nieuwe Literatuur Prijs. Eind 2010 kreeg Vrouwkje de Halewijnprijs uitgereikt voor haar oeuvre tot dan toe. De tweetalige fotoboek-dichtbundel Intensive Care, uitgebracht i.s.m. fotografe Andrea Stultiens, ontving in 2012 de Niek Woudenbergprijs. De rouwclub werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs-longlist.
De dichtbundel ‘Lijfrente’ werd bekroond met De Grote Poëzieprijs 2020. In oktober 2022 ontving Vrouwkje de (ongeveer) driejaarlijkse C.C.S. Croneprijs voor haar hele oeuvre.
zie: www.vrouwkje.com
Iris Penning maakt eigenwijze poëtische pop. Tekstueel, eigenzinnig, soms theatraal, soms brutaal, altijd precies zoals ze is. Ook was ze vier jaar lang stadsdichter van Eindhoven. Met haar herkenbare stem brengt ze de kracht van taal en melodie bij elkaar. Ze bracht vier albums uit, waarvan “Dan Maar Genieten” de meest recente is. Voor dit album werkte ze samen met Huub Reijnders, Martijn Bosman, Philip Lassiter en vele anderen. De plaat werd lovend ontvangen in de vakbladen én bij haar publiek.
Iris begon op haar vijftiende met ondernemen, strevend om altijd alles precies op haar eigen manier te doen. Ze speelde op festivals, in popzalen en theaters in heel Nederland en België. Ze stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland, won de Vlaamse Nekka-muziekwedstrijd, werd verkozen als stadsdichter van Eindhoven en won de Cultuurprijs van die stad. Iris blijft graag bezig, met vele projecten: zo maakte ze een lettertype van haar handschrift, hostte ze een radioshow, knutselde ze honderden dichtbundels in elkaar, presenteert ze een cultureel programma genaamd “Maakbaars” en maakte ze poëtische kaarten voor de LHBTQI+ Community.
zie: www.irispenning.com
René Oskam was een van de eerste dichters die voet aan wal zette in de wereld van Instagrampoëzie. Tegenwoordig heeft hij meer dan 45K volgers, bracht hij 5 goed verkopende dichtbundels uit en geeft hij poëzieworkshops.
Instagram en poëzie vormen een perfect huwelijk, vindt hij. “Goede poëzie vertelt in weinig woorden een groot verhaal dat mensen raakt, op welke manier dan ook. Dit sluit naadloos aan op het format van Instagram.”
zie: www.reneoskam.nl | @reneoskam.nl
Jasmijn Lobik heeft een grote liefde voor taal. Ze schrijft korte en lange verhalen en gedichten, die o.a. zijn gepubliceerd in Op Ruwe Planken, de Optimist en Hyster-X.
In maart 2023 won ze de AMAI vakjuryprijs voor het Beste Gedicht op Instagram van 2022 en later dit jaar de Dichtwerk Gedichtenwedstrijd. Haar poëtische en prozaïsche creaties deelt ze op @onderwoorden.
Zie haar winnende AMAI 2023 juryprijs gedicht en het juryrapport, klik hier.
In het juryrapport stond onder andere het volgende over haar winnende gedicht:
Hoe je het gedicht ook leest, en of je nu wel of niet gelooft dat alle woorden uit het gedicht werkelijk uit een boek geknipt en bij elkaar gepuzzeld zijn, en niet gewoon geprint, verknipt en teruggeplakt, het gedicht is een bijzondere eenheid van tekst en beeld en is daardoor de verdiende winnaar van de
AMAI Award 2023 voor het beste gedicht.
zie: @onderwoorden
Yke Schotanus is schrijfdocent en medewerker van het tijdschrift ‘Schrijven’. Daarnaast schrijft, componeert en zingt hij Nederlandstalige liedteksten. Van zijn hand verschenen de boeken ‘Dichten doe je zo: poëtische technieken en hoe ze te gebruiken’ en ‘Song- en liedteksten schrijven: van cabaret tot rock’.
Voor de AMAI 2024 zal Yke zowel een rol spelen in de jury van de gedichten en de quotes als de spoken word jury.
Yke is onze vaste waarde in de vakjury vanaf de eerste editie van de AMAI in 2021. Wij zijn heel blij met opnieuw zijn waardevolle bijdrage in de vakjury van deze 4e editie van de AMAI Award.
Erik Jan Harmens (1970) publiceerde zes dichtbundels. In februari 2023 verscheen ‘De man die blauw werd‘: intense, kraakheldere poëzie over niet in groepen kunnen verkeren, maar er ook niet door willen worden uitgestoten. In december 2022 verscheen ‘Puur’, de biografie van de rapper Hef. Verder publiceerde Harmens twee bundels met lyrische duetten, een met Rick de Leeuw en een met Ilja Leonard Pfeijffer. Hij was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland.
Harmens schreef behalve zes dichtbundels ook zes romans. Eind 2021 kwam Rigolettohof uit, over hoe een man opgroeit in de jaren zeventig en tachtig in de nabijheid van een winkelcentrum (de Ridderhof) in Alphen aan den Rijn, dat later, op 9 april 2011, in een plaats delict zou veranderen. In NRC Handelsblad publiceerde hij een serie essays over zijn autismediagnose. De essays vormen de basis voor een nonfictieboek, te verschijnen bij uitgeverij Thomas Rap. Verder in voorbereiding: de biografie van dichter Menno Wigman en een album met Nederlandstalige liedjes.
Vakjury AMAI 2023 Spoken Word
Kelly Verdonk is een spoken word artieste met een zachte G. Haar live wrap-ups, campagnes en optredens zijn puur, direct en raken in het hart. Waar ze het liefst over spreekt: de impact van taal, tot in de kern.
Naast dat ze dit jaar haar eerste spoken word solovoorstelling lanceert, zorgde ze ervoor dat Den Bosch nu een kinderstadsdichter heeft en richt ze zich op gelijke kansen.
Verder organiseert Kelly spoken word workshops. Haar doel: een stem voor iedereen en dan met name kinderen.
Ze stond op vele festivals, waaronder o.a. Festival Boulevard in Den Bosch en ‘Dichter in de Prinsentuin’. Ook heeft ze bij ons opgetreden op de AVOND van de AMAI in 2022 en de AMAI Zomer Meetup. Ook was ze jurylid voor de AMAI spoken word in 2022. Een gewaardeerde waarde in onze jury dus!
zie: @kellyverdonk
Justin Samgar de Verteller is een ervaren spoken word artiest die elementen gebruikt van poëzie, theater, comedy en muziek, maar zijn podiumkunst is genre-overschrijdend.
Hij werd genomineerd voor het NK Poetryslam, de Spoken Awards en als Cultureel Ondernemer van het Jaar. Hij duikt met gemak van de ene wereld in de andere. Zo staat hij in ‘s nachts op Mysteryland te dichten op technomuziek, om de volgende avond in het Concertgebouw op te treden met een klassiek ensemble en de dag daarop weer te spreken op een seminar van de Rabobank of het Ministerie van I&W.
Daarnaast is hij oprichter van Spoken Agency (@spokenagency) en Stichting De Verteller (@wildewoorden).
zie: www.justinsamgar.nl
Met zijn spoken word voorstelling ‘Mijn moeder wil niet meer leven’ (2022), reisde hij het land door, de bekende poppodia en theaters af. Daarnaast heeft hij in zijn loopbaan voorgedragen op festivals als Lowlands en Down the Rabbit Hole en als dichtende denker ook op Brainwash festival.
Buiten zijn werk als woordkunstenaar schrijft Lev columns voor het platform ‘De Vrijdenkers’ en heeft hij een podcast-reeks samen met theatermaker Nabil Tkhidousset genaamd ‘Echtemannentakkies’. Samen met Nabil schrijft hij momenteel een voorstelling in opdracht van en in samenwerking met Theater Bellevue, die in juni 2024 in premiere zal gaan.
zie: www.levavitan.nl
Gershwin Bonevacia is dichter, schrijver en performer. Van maart 2019 tot januari 2022 was Gershwin stadsdichter van Amsterdam en schreef hij maandelijks een gedicht in Het Parool.
Zijn poëziedebuut ‘Ik heb een fiets gekocht’ gaf hij in 2017 in eigen beheer uit en maakte hij eigenhandig tot underground classic door er inmiddels meer dan 6.000 exemplaren van te verkopen.
In 2021 verscheen zijn nieuwe dichtbundel ‘Toen ik klein was, was ik niet bang’ bij uitgeverij Das Mag (@dasmag) en vertaalde hij het kinderboek ‘Zo klinkt verandering’ van de befaamde Amerikaanse spoken word artiest Amanda Gorman.
Na de première van zijn solovoorstelling ‘Terug naar Prinsenplein’ in 2023, is Gershwin momenteel op een landelijke theatertour met deze productie.
Yke Schotanus is schrijfdocent en medewerker van het tijdschrift ‘Schrijven’. Daarnaast schrijft, componeert en zingt hij Nederlandstalige liedteksten. Van zijn hand verschenen de boeken ‘Dichten doe je zo: poëtische technieken en hoe ze te gebruiken’ en ‘Song- en liedteksten schrijven: van cabaret tot rock’.
Voor de AMAI 2024 zal Yke zowel een rol spelen in de jury van de gedichten en de quotes als de spoken word jury.
Yke is onze vaste waarde in onze beide vakjury’s vanaf de eerste editie van de AMAI in 2021. Wij zijn heel blij met opnieuw zijn waardevolle bijdrage in de vakjury van deze 4e editie van de AMAI Award.