AVOND
VAN DE AMAI
'Brengt dichten bij elkaar'
Voorprogramma met open podium
Theatershow
Uitreiking AMAI 2023
Instadichtersbal
Zaterdag 25 maart 2023
Aftermovie AVOND van de AMAI 2023
Op de Avond van de AMAI 2023
waren optredens van:
Iris Penning is stadsdichter Eindhoven en kwam als verrassingsact rond middennacht nog optreden op het Instadichtersbal.
zie: www.irispenning.nl | @irispenning
Dempsey Hendrickx was onze presentator van de avond, die op zijn eigen, humoristische wijze de optredens en uitreikingen heeft verbonden!
Hendrickx is een (improvisatie)acteur en presentator en maakt deel uit van het improvisatietheater De Kevins. Hij werd bij het grote publiek in België bekend als één van de hoofdrolspelers in het kinderprogramma Helden en de gelijknamige bioscoopfilms. Verder speelt hij in de VTM hitserie Buurtpolitie.
Op Instagram is Dempsey bekend als @woordwoeler en reist hij rond met zijn krijtje om vluchtige poëzie, om bij stil te staan, in het straatbeeld te brengen. Vorig jaar won hij de AMAI publieksprijs voor beste quote.
zie: meer over Dempsey Hendrickx | (@woordwoeler)
Tsead Bruinja is dichter en was van 2019 – 2021 Dichter des Vaderlands in Nederland. Hij staat daarmee in een illuster rijtje met o.a. Komrij, Vinkenoog, Nasr en Perquin.
In 2023 verscheen de door hem samengestelde bundel ‘De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie’.
De commissie die hem Dichter des Vaderlands maakte omschreef hem als volgt:
“Een dichter die in eerlijke, eenvoudige woorden zowel gevoelig als scherp kan zijn, die een inval of anekdote tot gedicht kan verheffen en rauwheid en lyriek afwisselt”. Bruinja is bovendien “een bevlogen ambassadeur voor de poëzie in de breedste zin: als bloemlezer, performer op podia en in de media, organisator van evenementen en aanjager van kruisbestuivingen met andere kunstvormen. Hij beweegt in zijn vaak geëngageerde dichterschap moeiteloos tussen binnenwereld en buitenwijk, en dat levert spannende poëzie op.”
Lies Schenk & Sarah van Heuven vormen samen het duo ‘Lies & Saar’. Ze staan bekend om hun harmonieuze melodieën en tweestemmigheid. Onlangs zong het duo de Nederlandse hertaling van het nummer ‘Imagine’ gemaakt door Jan Rot onder begeleiding van een strijkkwartet van het Noordpool Orkest. Dit optreden vond plaats tijdens de uitreiking van De Koning Willem I Prijzen, in aanwezigheid van erevoorzitter Koningin Máxima.
In 2017 zijn ze allebei als een baksteen gezakt voor hun eindexamen VWO. Dit gaf hen inspiratie voor het nummer Altijd Blijven Lachen, waarmee ze het Cultuurfestival op de middelbare school wonnen.
De verbinding tussen de twee valt op. De een versterkt de ander. Tussen de nummers door leer je ze kennen, door de persoonlijke manier waarop de liedjes geïntroduceerd worden. In contact met elkaar en hun publiek.
Het duo was in 2018 te zien bij programma ‘M’ van Margriet van der Linden en stond in 2019 op het podium van het Betty Asfalt Complex in Amsterdam; hét open podium voor de kleinkunst. Daarnaast waren zij in 2021 te zien bij het TV-programma Tijd voor MAX. Ook betraden ze het podium van de Kleine Komedie.
zie: Lies & Saar | @lies.en.saar
Ingmar Heytze schrijft poëzie voor mensen die niet van gedichten houden. Als columnist werkte hij onder meer voor Onze Taal, Kijk, de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad.
Hij stond, alleen of met zijn band Asfaltfeeën, op festivals als Lowlands, Dichter aan Huis, het Tuinfeest, de reprise van Poëzie in Carré en de Nacht van de Poëzie.
In 2000 was hij huisfilosoof van het Centraal Museum en van 2009 tot 2011 de eerste Utrechtse Stadsdichter. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht.
‘Voor de liefste onbekende’, een bundel met de verzamelde gedichten 1985-2015, verscheen in de lente van 2016. De derde druk van ‘Utrecht voor beginners en gevorderden’, de verzamelde gedichten over Utrecht uit diezelfde periode, verscheen in 2020.
Heytze debuteerde in 2022 als toneelschrijver met de lovend ontvangen eenakter ‘De wanen’ in het lunchtheater van Bellevue. Zijn twaalfde bundel, ‘Met wat geluk’, verscheen in november 2022.
zie: www.ingmarheytze.nl | @ingmarheytze
Maud Vanhauwaert schrijft en maakt. Voor haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ (2011, Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig’ (2014, Querido) de Hugues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck-wedstrijd.
In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal.
Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne en in 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In mei 2020 verscheen ‘Het stad in mij’ (Das Mag), dat werd bekroond met de Jan Campertprijs 2020.
Tom Driesen uit België schreef ooit een stoepgedicht van vijf kilometer lang als stadsdichter van Turnhout en stond recent met een symfonisch orkest op de planken en won vorig jaar de voorronde van Mensen Zeggen Dingen België.
In 2022 was hij de winnaar van het NK Poetry Slam. We zijn superblij dat wij deze woordkunstenaar op ons podium hebben!
Zijn inspiratie haalt Tom naar eigen zeggen uit een potje Nutella en als je hem niet gelooft, dan maakt hij je graag wat mooiers wijs.
Kathleen Willems verrast als singer-songwriter iedere keer zodra ze begint te zingen en spelen. Met haar loepzuivere stem wist Kathleen ons bij de AMAI Zomer Meetup al te raken. Speciaal voor de AMAI zal ze Nederlandstalig repertoire ten gehore brengen.
De uit Oisterwijk afkomstige Kathleen Willems zingt al haar hele leven en begeleidt zichzelf op gitaar. Vanaf haar zesde is ze groot Elvis-fan en dit is nog steeds haar grote inspiratiebron. Elvis zong en speelde gitaar; Kathleen ook. Elvis reed Harley; Kathleen ook. Elvis werd beïnvloed door country en gospel muziek; Kathleen ook. Ze heeft zelfs ooit opgetreden met The Imperials, het gospel kwartet van Elvis zijn band in de jaren ‘70!
Dat ze een originele singer/songwriter is bewijst ze door met hart en ziel haar eigen liedjes te vertolken. Ze is niet alleen beinvloed door Elvis, maar ook door JD McPherson en Jake Labotz, zelfs door Eminem en niet te vergeten Douwe Bob.
Martje Wijers schrijft gedichten, treedt op en slamt. Haar gedichten zijn zoet en vilein, doorspekt met schrijnende humor en met een vleugje engagement. Ze schrijft onder andere over stof dat nooit stopt met vallen, klamme ballen in zwembroeken en tweedehands verlangen.
Ze is voormalig Nederlands Kampioen Poetry Slam (2020) en stond eerder in de finale van het NK in 2017, 2018 en 2019. Ze vertegenwoordigde Nederland op het WK Poetry Slam in Parijs en bereikte daar de halve finales. Behalve dichter is Martje ook universitair docent Scandinavië studies aan de Universiteit van Amsterdam.
zie: @martjewijers
Myron Hamming is dichter en spoken word artiest die enkele jaren geleden zijn baan opzegde om zijn droom na te jagen: stadsdichter van Groningen worden. En met succes!
Hij wil met zijn stadsdichterschap de Groningse jongeren en jong volwassenen inspireren, die het moeilijk hebben of op het oog minder kansen.
Myron veroverde de derde plaats tijdens de Martin Luther King Spoken Word Prijs, tekende bij uitgeverij Ambo|Anthos in Amsterdam en zijn spoken words waren o.a. te horen bij de NPO, BNNVARA, RTL, Humberto en in een optreden voor het Koningshuis.
zie: www.myronhamming.nl | @myronhamming
Suzanne Krijger is spoken word artiest en de winnaar van de AMAI 2022 (vakjuryprijs) in de categorie spoken word.
En wat voor winnaar! Een taalkunstenaar die de vakjury overtuigde met een sterke, doorleefde performance. Of zoals Suzanne zelf zegt: “Ik hoop op het podium een kwetsbaarheid te creëren die ruimte maakt voor hetgeen wat op dat moment gevoeld of gehoord moet worden.”
Suzanne is daarnaast o.a. coördinator van de Poetry Circle 013.
zie: Poetry Circle | @Suzannekrijger | Volkskrant: winnaar AMAI 2022
Tessa Gabriëls schrijft het liefst over wat het ten diepste betekent om mens te zijn, om te bestaan in deze wereld. Sinds ze het spoken word en de kracht van poëzie ontdekte en op de planken staat, wordt ze overal zeer gewaardeerd.
In haar werk verbind zij creatief tekstschrijven, spoken word en haar ervaring in de ethiek. Zij zoekt naar de existentiële laag, naar dat wat écht is. The good, the bad and the ugly: alles. Naar welk publiek dan ook.
In haar spoken words verwerkt zij haar nieuwsgierigheid naar wat het betekent om mens te zijn in een imperfecte wereld. Ze zegt zelf: “Ik schrijf zoals ik (die zoektocht be-)leef en beschouw: koorddansend op de lijn tussen lichtheid en zwaarte.”
Carmen Verduyn schrijft al vanaf haar 7de. Haar eerste publicaties kwamen op tijdens haar schooltijd, maar ze is in aanraking gekomen met spoken word tijdens het Poetry Circle project in Dynamo. Sindsdien is Carmen spoken word artiest en coördinator van podiumevents Onuitgesproken en Losse Eindjes. Daarnaast doceert en coacht zij talenten op het gebied van spoken word.
Haar hoogtepunten zijn o.a. finalist bij de El Hizjra-Literatuurprijs in de jaren 2012 en 2013 en het deel uitmaken van het kernteam productie van de El-Hizjra-Literatuurprijs in de jaren 2016, 2017, 2018, 2019. Verder was Carmen genodigde bij aanstormende literaire talenten Nederland voor Literatour 2016.
Carmen is onze curator van het voorprogramma – het open podium van de AVOND van de AMAI. Dit zal zijn naar het concept van Losse Eindjes. Een ieder kan zich opgeven voor dit open podium.
Maria Kraaijkamp is cabaretier en liedjesschrijver. Zij schreef afgelopen zomer speciaal voor de AMAI Zomer Meetup een bijzonder lied en zij mag daarom niet ontbreken op de AVOND van de AMAI 2023.
In 2022 was Maria finalist bij het Amsterdams Studenten Cabaret Festival (ASCF), hét festival voor aanstormend comedytalent in Nederland.
In haar huidige theatervoorstelling ‘Meh.’, waarmee zij kleine theaters langsgaat, vertelt Maria hoe het is om je een leven lang meh te voelen; misschien bèn je dan wel gewoon meh. Door middel van herkenbare liedjes, hilarische observaties en droogkomische verhalen breekt Maria er een lans voor dat het ok is om je niet ok te voelen. Zou de mensheid er niet bij gebaat zijn als er meer ruimte is voor negatieve gevoelens zonder dat die gelijk opgelost hoeven te worden? Wat als het nooit beter wordt dan meh? Hoe erg is dat eigenlijk?
Met haar liedjes en droogkomische tussenteksten staat ze in de traditie van Hans Dorrestijn en Katinka Polderman, maar ze weet er een eigen draai aan te geven. Lachend de treurigheid verbijten: laat dat maar aan Maria over!